قالب گیری ایمپلنت

قالب گیری ایمپلنت چیست و مراحل انجام آن

قالب گیری ایمپلنت دندان یکی از مراحل اصلی ایمپلنت دندان است. این فرآیند، ابعاد، اندازه و موقعیت دقیق ایمپلنت‌های دندانی را مشخص کرده و در نتیجه، دندان مصنوعی به درستی جایگزین دندان طبیعی ازدست‌رفته می‌شود. لذا، انجام صحیح و دقیق فرآیند قالب‌گیری ایمپلنت از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است و به نوعی تعیین‌کننده‌ی کیفیت و ماندگاری ایمپلنت دندان کاشته‌شده خواهد بود. در این مقاله قصد داریم مفاهیم قالب‌گیری ایمپلنت و مراحل اجرای آن را مورد بررسی قرار دهیم.

قالب گیری ایمپلنت دندان

قالب گیری ایمپلنت چیست؟

قالب‌گیری ایمپلنت یک مرحله حیاتی در تشخیص دقیق وضعیت لثه، فک و موقعیت دندان‌ها است. این فرآیند نه تنها ابعاد ایمپلنت دندان را براساس فضای خالی میان دندان‌های اصلی بیمار تعیین می‌کند، بلکه از دندان‌های اطراف نیز نمونه‌برداری می‌شود. این نمونه‌ها به دندان‌پزشک اطلاعات کاملی از وضعیت لثه، فک، و ترتیب دندان‌ها ارائه می‌دهند تا ایمپلنت دندان با دقت بیشتری ساخته شود.

اهمیت و ضرورت قالب گیری ایمپلنت های دندانی

عملیات قالب‌گیری ایمپلنت فک بالا و پایین در جراحی کاشت دندان بسیار حائز اهمیت است و به عنوان یکی از مراحل اصلی و تاثیرگذار در فرآیند کاشت دندان مورد توجه قرار می‌گیرد. این فرآیند باعث مشخص شدن محل دقیق کاشت دندان و ارائه اطلاعات کاملی درباره اجزای ایمپلنت برای ساخت روکش دندان به لابراتوار می‌شود. به همین دلیل، این مرحله بسیار مهم و تاثیرگذار بر کیفیت و ماندگاری ایمپلنت دندان محسوب می‌شود.

اگر قالب گیری ایمپلنت دندان به درستی انجام نشود، احتمال بروز مشکلات در طول فرآیند کاشت و نصب دندان وجود دارد و ممکن است زمان درمان و ترمیم استخوان فک را طولانی‌تر نماید. به همین دلیل، توصیه می‌شود جهت جراحی کاشت دندان، به دندانپزشکی با تخصص کافی در زمینه ایمپلنت مراجعه نمایید. قبل از آن هم می‌توانید از طریق خدمات مشاوره آنلاین، سوالات خود را از دکتر دندانپزشک بپرسید.

آشنایی با اجزای قالب گیری ایمپلنت

در مرحله قالب‌گیری، از اجزای مختلفی استفاده می‌شود. یکی از اجزای مهم مرحله قالب‌گیری، سینی قالب‌گیری است. این سینی‌ها حاوی مواد قالب‌گیری هستند که از طریق حمل و نقل، به هدف نهایی منتقل می‌شوند. عملکرد اصلی این سینی‌ها تأمین تکیه‌گاه‌های مناسب است. سینی‌های قالب‌گیری می‌توانند سفارشی ساخته شده باشند یا از قالب‌های استوک استفاده شود.

برای قالب گیری ایمپلنت دندان نیاز به مواد قالب‌گیری مناسب است. این مواد درون سینی‌ها تزریق می‌شوند و در دهان قرار می‌گیرند. پس از انجام مراحل قالب‌گیری که با دقت به بافت‌ها و دندان‌ها انجام می‌پذیرد، سینی‌ها از دهان خارج می‌شوند. معمولاً برای قالب‌گیری از موادی همچون پلی‌اتر یا وینیل پلی‌سیلوکسان استفاده می‌شود. لازم به ذکر است که سفتی و پلاستیسیته مواد به میزانی باشد که هنگام خروج از دهان مورد پارگی قرار نگیرد و در عین حال توانایی ثبت جزییات را داشته باشد.

بیشتر بدانید: پس زدن ایمپلنت دندان

انواع روش های قالب گیری ایمپلنت دندان

دندانپزشک در انتخاب قالب‌ها براساس نوع ایمپلنت اقدام می‌کند و یکی از انواع قالب‌ها را استفاده می‌کند. هر یک از روش‌های قالب‌گیری ایمپلنت مزایا و معایبی دارد و نوع موادی که برای قالب‌گیری استفاده می‌شود با نوع قالب ایمپلنت مرتبط است. انواع قالب‌گیری شامل موارد زیر است: 

  • قالب‌گیری تری باز (مستقیم)
  • قالب‌گیری تری بسته (غیرمستقیم)

قالب گیری ایمپلنت دندان چگونه انجام میشود؟

همانطور که  گفتیم، قالب گیری ایمپلنت دندان یک مرحله کلیدی و حائز اهمیت در کاشت ایمپلنت است و به طور قابل توجهی بر کیفیت، عملکرد و دوام ایمپلنت تأثیر می‌گذارد. بنابراین، فرآیند قالب‌گیری و اندازه‌گیری باید با دقت و آرامش بسیار انجام شود. در ادامه مراحل اصلی را توضیح خواهیم داد.

مراحل اصلی قالب گیری ایمپلنت

  1. انتخاب سینی قالب‌گیری (باز و بسته): اغلب سینی‌های قالب‌گیری از جنس فلزی و پلاستیکی هستند و برای جای‌گذاری ماده قالب‌گیری ایمپلنت استفاده می‌شوند.
  2. انتخاب ماده قالب‌گیری مناسب: پس از انتخاب سینی قالب‌گیری، زمان انتخاب مواد لازم برای اندازه‌گیری قالب ایمپلنت دندانی فرا می‌رسد. برای قالب‌گیری، معمولاً از نسخه‌های مختلف آلژینات استفاده می‌شود که زمان اندازه‌گیری ابعاد، تراکم دندان‌ها و اجزای سازنده ایمپلنت را به طور قابل توجهی کاهش می‌دهد.
  3. تهیه خمیر قالب‌گیری دندان: در این مرحله، دندانپزشک پودر قالب‌گیری را با کمی آب مخلوط کرده و به حالت خمیر شکل‌پذیر (مشابه خمیر کرم با قوام خامه) در می‌آورد.
  4. قراردادن خمیر در دهان و خارج کردن آن: پس از تهیه خمیر قالب‌گیری ایمپلنت، دندانپزشک آن را درون سینی ریخته و با آرامش داخل دهان بیمار قرار می‌دهد. پس از مدتی، خمیر خشک می‌شود و شکل دندان‌ها، لثه و فک را ایجاد می‌کند. در پایان، دندانپزشک سینی نگهدارنده را با آرامش از دهان بیمار خارج می‌کند و جهت ساخت ایمپلنت آن را به آزمایشگاه منتقل می‌کند.

بیشتر بدانید: ایمپلنت پیچ شونده

نکات مهم هنگام قالب گیری ایمپلنت دندان

در زمان قالب گیری ایمپلنت دندان دندان‌پزشک باید به چند نکته توجه کند؛ در غیر این صورت ایمپلنت ممکن است با دندان‌های طبیعی هماهنگی نداشته باشد.

در ابتدا رادیوگرافی باید قبل از قالب‌گیری انجام شود تا نوع قالب‌گیری و پوشش ایمپلنت مشخص شود. 

در صورت استفاده از قالب پلی وینیل سیلوکسان، دستکش باید از جنس وینیل باشد؛ زیرا دستکش‌های لاتکس با مواد قالب‌گیری تعامل دارند.

اگر دسترسی کافی به پیچ‌های نگهدارنده قالب وجود ندارد، باید از روش سینی بسته برای قالب‌گیری استفاده شود. 

در صورت قرار گرفتن چند ایمپلنت در کنار هم، دقت در قالب‌گیری باید بیشتر باشد؛ زیرا عدم تناسب می‌تواند فشار به همه ایمپلنت ها و همچنین ناهماهنگی با دندان‌های طبیعی را ایجاد کند.

بیشتر بدانید: بهترین دندانپزشک زیبایی در قزوین

قالب گیری ایمپلنت چقدر طول میکشد؟

با توجه به روش و ماده‌ای که استفاده می‌شود، فرآیند قالب‌گیری ممکن است بین ۲ تا ۱۰ دقیقه طول بکشد.

نتیجه گیری

در این مقاله به طور کامل با قالب گیری ایمپلنت دندان آشنا شدید. برای تولید ایمپلنت دندانی، دندانپزشک باید تصویری دقیق و جامع از قرارگیری دندان‌ها، لثه و استخوان فک داشته باشد. بر این اساس، دندانپزشکان اقدام به قالب‌گیری ایمپلنت می‌کنند و بر اساس آن، ایمپلنت‌های دندانی ثابت را می‌سازند.

قالب‌گیری ایمپلنت از اهمیت بسزایی برخوردار است، زیرا بر کیفیت، کارایی و طول عمر ایمپلنت تأثیر می‌گذارد. به همین دلیل، دندانپزشکان زیبایی و ایمپلنت به اجرای صحیح و کامل این مرحله توجه ویژه می‌کنند. اگر شما نیز مایلید از ویژگی‌های منحصربه‌فرد ایمپلنت دندان بهره‌مند شوید، بهتر است فرآیند قالب‌گیری ایمپلنت را به دندانپزشکان متخصص و با تجربه در این زمینه بسپارید.

سوالات متداول قالب گیری ایمپلنت دندان

  1. کدام روش قالب‌گیری برای کاشت ایمپلنت دندان مناسب است؟

هیچ روش قالب‌گیری برای کاشت ایمپلنت دندانی به عنوان بهترین قالب‌گیری معرفی نمی‌شود. گزینش روش مناسب بستگی به وضعیت دندان‌ها، لثه و استخوان فک داشته که نیاز به معاینه توسط دندانپزشک دارد.

  1. آیا قالب گیری ایمپلنت دندان یک پروسه زمان بر و دشوار است؟

قالب‌گیری برای کاشت ایمپلنت زمان‌بر یا دشوار نیست، به شرطی که توسط دندانپزشک با تجربه و ماهر انجام شود. این فرآیند معمولاً در کمتر از ۵ دقیقه انجام می‌شود.

3) هزینه قالب‌گیری ایمپلنت چقدر است؟

هزینه قالب‌گیری ایمپلنت در هزینه کلی کاشت ایمپلنت در نظر گرفته می‌شود و هزینه جداگانه‌ای برای قالب‌گیری در نظر گرفته نمی‌شود.

مطالب مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *