ایمپلنت دندان در بارداری از مسائل مهم و پیچیده در زمینه دندانپزشکی است که به ارزیابی دقیق درمانی برای هر فرد نیاز دارد. با اینکه ایمپلنت دندان از راه های ایمن و کم خطر برای جایگزین دندان های از دست رفته افراد است، ولی بیشتر پزشکان این روش را به زنانی که باردار هستند، توصیه نمی کنند. البته بر اساس برخی از مطالعات و تجربیات پزشکی، کاشت ایمپلنت در دوران بارداری خطرناک نیست. اما به علت عوارض ایمپلنت در بارداری، این موضوع همچنان دغدغه بسیاری از مادران باردار بوده و پزشکان انجام آن جز در شرایط اورژانسی منع می کنند.
بیشتر بدانید: ایمپلنت ناموفق
انجام ایمپلنت دندان در بارداری
پزشکان همواره به مادران باردار این توصیه را دارند که جهت جایگزینی دندان های از دست رفته خودشان تا بعد از زایمان صبر نمایند. زیرا پزشکان عقیده دارند که تغییرات هورمونی در زمان بارداری در بدن زنان افزایش می یابد و این تغییرات کلیه ارگان های بدن را تحت تاثیر خود قرار می دهند. بنابراین ایمپلنت دندان در بارداری نمی تواند نتایج مطلوبی را برای فرد به ارمغان بیاورد. از بارزترین نمونه های تاثیر تغییرات هورمونی می توان به کند شدن فرآیند اتصال ایمپلنت به استخوان فک اشاره نمود.
خودداری کردن از ایمپلنت در بارداری
احتمالا شما می دانید که هر گونه جراحی در دوران بارداری، عوارضی را برای فرد داوطلب در پی خواهد داشت. کاشت دندان نیز نوعی جراحی محسوب می شود و بهتر است برای ایمنی بیشتر، از انجام ایمپلنت دندان در بارداری جلوگیری شود. دندان پزشک پس از انجام ایمپلنت، به جهت پیشگیری از عفونت و نیز کاهش درد افراد، مصرف آنتی بیوتیک و داروهای مسکن را تجویز می کند. همان طور که می دانید مصرف این گونه داروها برای مادر در دوران بارداری ممنوع است و از راه خون وارد بدن جنین شده و سلامت او را تهدید خواهد کرد.
چرا ایمپلنت در دوران بارداری خطرناک است ؟
بدن زنان در طول بارداری تغییرات فیزیولوژیکی زیادی را پشت سر می گذارد. در مورد درمان ایمپلنت در بارداری باید گفت که اکثر دندان پزشکان توصیه می کنند این جراحی در صورتی باید انجام شود که مشکل اورژانسی برای مادر ایجاد شده باشد که به درمان فوری نیاز شود. در غیر این صورت باید منتظر بمانید تا دوران بارداری به اتمام برسد. چرا که پرتونگاری دندان و اشعه ایکس حاصل شده از آن، اگرچه فقط روی ناحیه دهان تمرکز دارد اما برای جنین در شکم مادر، خطرناک و نا ایمن است. همچنین مواد بی حسی و بیهوشی نیز می تواند برای جنین با عوارضی همراه باشد.
خطرات ایمپلنت دندان در بارداری
از جمله خطرات انجام ایمپلنت دندان در بارداری باید به موارد زیر اشاره کرد:
- اشعه ایکس
احتمالا می دانید که ایمپلنت دندان در داخل استخوان فک قرار گرفته و پزشک متخصص جهت بررسی استخوان ها به عکس ایمپلنت نیاز دارد. برای عکس برداری از استخوان ها، از اشعه ایکس استفاده می شود که اگر این اشعه به جنین بخورند، مشکلاتی را برای جنین ایجاد خواهد کرد.
- بیهوشی
معمولا ایمپلنت دندان با بی حسی موضعی انجام می شود ولی در برخی شرایط و با نظر متخصصین ایمپلنت، جراحی باید با بیهوشی انجام شود که این بیهوشی برای جنین عوارضی را به همراه دارد.
- استرس و اضطراب
به این علت که ایمپلنت دندان نیاز به جراحی دارد، گاهی اوقات سطح استرس مادر را بالا برده و استرس و اضطراب می تواند باعث افزایش فشار خون در مادر شده و تاثیرات منفی بر روی جنین بگذارد.
- کاهش کلسیم مادر
پایه های ایمپلنت در داخل استخوان فک قرار داده شده و ایمپلنت دندان در دوره نقاهت به استخوان فک، جوش می خورد. جنین در شکم مادر برای رشد به کلسیم زیادی نیاز دارد که آن را از بدن مادر دریافت می کند. به همین دلیل مادر دچار کاهش کلسیم در بدن شده و فرآیند درمان با چالش هایی مواجه خواهد شد.
- ریسک عفونت
معمولا در ایمپلنت های دندانی هیچ مشکلی ایجاد نمی شود ولی در مواردی خاص، ایمپلنت دندان به علت عفونت ایجاد شده با شکست مواجه می شود. وجود عفونت در لثه مشکلاتی را در بارداری به وجود می آورد.
بهترین زمان برای ایمپلنت در بارداری چه زمانی است ؟
اگر در شرایط اضطراری نیاز به ایمپلنت دندان در بارداری داشتید، بهترین زمان برای این کار ۳ ماه دوم بارداری است. چرا که در ۳ ماه اول بارداری و نیز نیمه دوم ۳ ماه دوم یعنی اواسط ماه پنجم تا ششم، انجام هیچ نوع فرآیند دندانپزشکی توصیه نمی شود. علاوه بر آن، در ماه های پایانی بارداری، نشستن بر روی صندلی دندانپزشکی برای بانوان باردار دشوار خواهد بود.
بیشتر بدانید: سن مناسب برای ایمپلنت کردن دندان
دلایل شکست ایمپلنت در بارداری چیست؟
دلایل زیادی برای شکست ایمپلنت دندان در بارداری وجود دارد که به آن اشاره می کنیم:
- از نظر دندان پزشکان، از مهم ترین عللی که موجب خطرناک شدن روند ایمپلنت در بارداری می شود، بروز تغییرات در شرایط سلامت دهان و دندان زنان باردار است. در این صورت احتمال شکست روش کاشت دندان افزایش خواهد یافت.
- در دوران بارداری، زنان دچار تغییرات هورمونی قابل توجهی خواهند شد. با افزایش هورمون استروژن و پروژسترون در بدن زنان، بافت نرم دهان و لثه ها مستعد ابتلا به انواع عفونت می شوند. به همین دلیل در حین جراحی و پس از آن بافت حساس لثه بیشتر خونریزی کرده و احتمال عفونت بافت نرم و استخوان فک افزایش می یابد.
- جنین مواد معدنی لازم، به خصوص ویتامین D و کلسیم را از راه جفت و بند ناف از مادر خود دریافت می کند. این موضوع موجب کاهش استحکام استخوان فک مادر شده و کاهش احتمال موفقیت در نصب پایه ایمپلنت را به دنبال دارد.
در چه وضعیتی انجام ایمپلنت در بارداری الزام است انجام شود؟
معمولا انجام ایمپلنت دندان در بارداری در مواردی خاص و ضروری انجام می شود. در این شرایط تصمیم نهایی در مورد انجام ایمپلنت باید با توسط تیم پزشکی متخصص زنان و دندان پزشک گرفته شود. مواردی که انجام ایمپلنت بارداری را ضروری می سازد، به صورت زیر است:
- هنگامی که فقدان دندان، موجب بروز مشکلات جدی در بلعیدن غذا شود.
- زمانی که خرابی دندان ها، باعث آسیب به مادر و جنین خواهد شد.
- عفونت شدید در دهان تا جایی که برای جنین و مادر خطرناک باشد و پزشک با تصمیم به ایمپلنت عفونت را کنترل می کند.
مزایای انجام اورژانسی ایمپلنت در بارداری چیست؟
در صورتی که پزشک شرایط مادر باردار را بررسی کرده و ایمپلنت اورژانسی را پیشنهاد دهد، بهتر است با خیالی راحت برای جراحی کاشت دندان اورژانسی آماده شوید. از مزایای اصلی انجام اورژانسی ایمپلنت دندان در بارداری عبارت است از:
- تاثیر داشتن دندان های سالم در زیبایی لبخند و حفظ روحیه فرد
- کمک به حفظ سلامت استخوان فک
- تضمین سلامت دندان های مجاور
- بهبود در صحبت کردن و قدرت تکلم
- بهبود در روند غذا خوردن
هزینه ایمپلنت در بارداری چگونه است؟
به صورت کلی هزینه انجام ایمپلنت به فاکتور هایی نظیر تجربه و تخصص پزشک، محل انجام جراحی، تعداد ایمپلنت مورد نیاز، جنس و برند ایمپلنت و … بستگی دارد. هزینه تمام شده در انجام ایمپلنت دندان در بارداری، به علت وجود شرایط متفاوت، کمی با حالت عادی فرق داشته و بالاتر خواهد شد. زیرا مواردی مانند شرایط خاص بیهوشی، عکس برداری و نیاز به همکاری تیمی پزشکان متخصص به فاکتور های موجود اضافه خواهند شد.
نتیجه گیری
دوران بارداری مرحله حساسی در زندگی زنان است که با تغییرات فراوانی در بدن آن ها همراه خواهد بود. این تغییرات بر روی سلامت دهان و دندان های مادران بسیار تاثیر می گذارد. در مواقعی ممکن است انجام ایمپلنت دندان در بارداری با خطراتی مانند افزایش خطر عفونت و اختلال در فرآیند بهبودی پس از جراحی همراه باشد.
سوالات متداول
اگر به دلیل دندانی که از دست داده اید، از ظاهر خود رضایتی ندارید، می توانید از پزشک بخواهید تا از پروتز های موقت برای دوران بارداری شما استفاده کند.
به صورت کلی انجام ایمپلنت دندان در ۳ ماه اول و نیز ۳ ماه آخر بارداری خطر داشته و لازم است درباره این مسئله با متخصص زنان خود مشورت کنید.
از دلایل خطرناک بودن جراحی ایمپلنت دندان در دوران بارداری، تغییرات در سلامت دهان و دندان فرد در این دوران است. با وجود این تغییرات، احتمال شکست ایمپلنت دندان بسیار افزایش خواهد یافت.