روش درمانی جدید اوردنچر (Overdenture)، می تواند برای افرادی که به علت های مختلفی مانند بروز حوادثی گوناگون از جمله تصادفات، افزایش سن و فرسودگی دندان ها و مواردی نظیر آن تعداد زیادی از دندان های خود را از دست می دهند، کاربرد بسیاری را به همراه داشته باشد. چرا که اوردنچر، جایگزین مطلوبی برای دندان های از دست رفته آنان خواهد بود. در حقیقت پروتزهای اوردنچر که می توانند به صورت ثابت یا متحرک باشد، یک روش درمانی برای ترمیم و زیبایی محسوب می شود. در ادامه مطلب به کاربرد و مزایای و دیگر موارد مربوط به اوردنچر می پردازیم.
اوردنچر یا پروتز بر پایه ایمپلنت چیست؟
روش درمانی اوردنچر یا پروتز بر پایه ایمپلنت، در حقیقت همان روش پیشرفته دندان مصنوعی است که نسبت به دندان مصنوعی مزایای بسیار بیشتری دارد. در این روش، ابتدا دندانپزشک، عمل کاشت پایه ایمپلنت را داخل استخوان فک انجام می دهد. پس از آن پروتزهای دندانی را به آن پایه ها متصل می کند. در واقع پایه ایمپلنت، نقش ریشه را برای دندان ایفا کرده و پروتزهای دندانی، عملکردی مانند تاج دندان طبیعی داشته و وظیفه جویدن غذا را بر عهده دارند. افرادی که دندان های خود را از دست داده اند و تمایلی به استفاده از دندان مصنوعی ندارند، می توانند از روش درمانی اوردنچر، استفاده کنند.
مزایای اوردنچر یا پروتز بر پایه ایمپلنت
پیش از آن که در مورد استفاده از روش اوردنچر یا پروتز بر پایه ایمپلنت تصمیم بگیرید بهتر است از مزایای این روش نیز آگاهی داشته باشید. مهم ترین مزایای این درمان عبارتند از:
- قیمت مناسب
به علت نیاز کمتر تعداد ایمپلنت در روش اوردنچر در مقایسه با دیگر روش های ایمپلنت دندان در قزوین، این درمان هزینه بسیار کمتری دارد.
- کاهش نیاز به پیوند استخوان
در این روش درمانی به علت داشتن زاویه خاص پروتز با فک که باعث تکیه گاهی ایمن برای پروتز می شود، تعداد ایمپلنت کمتری استفاده می شود. بنابراین معمولا به پیوند استخوان نیازی نخواهد بود.
- طول درمان کوتاه
این امکان وجود دارد که بلافاصله پس از کاشتن ایمپلنت، بتوان پروتز دندان مصنوعی را بر روی فک قرار داد.
- نتایج علمی موفق
بر اساس تحقیقات حاصل شده در طول یک دهه، روش درمان اوردنچر، نتایج خوبی را به همراه دارد.
انواع اوردنچر متکی بر ایمپلنت
اوردنچر یا پروتز بر پایه ایمپلنت، از انواع مختلفی برخوردار است. با توجه با شرایط فرد داوطلب، دندانپزشک از انواع مختلف آن استفاده می کند. انواع مختلف اوردنچر بر پایه ایمپلنت عبارتند از:
- اوردنچر با حمایت ایمپلنت
در این روش در فک بالا و پایین افراد، ۴ تا ۶ ایمپلنت قرار گرفته و از زوال استخوان پیشگیری خواهد شد. در این درمان، فک افراد برای قراردادن ایمپلنت جراحی شده و پروتز سفارشی ساخته می گردد. به دلیل متحرک بودن این پروتز، امکان برداشتن آن در زمان خواب یا تمیز کردن وجود خواهد داشت.
- اوردنچر ثابت با حمایت ایمپلنت
این نوع اوردنچر، مشابه نوع متحرک آن است اما این تفاوت را دارد که پروتز به ایمپلنت، پیچ شده و دندانپزشک باید آن را جدا کند.
- اوردنچر با حمایت ایمپلنت با میله
پایه ایمپلنت در این نوع اوردنچر، میله ای بوده و پروتز بر روی آن گیره می شود. در نتیجه فرد می تواند برای تمیزکردن پروتز یا در زمان خوابیدن آن را از دهان خود خارج کند.
- اوردنچر با حمایت ایمپلنت توپی شکل
در این نوع اوردنچر که جهت جایگزینی دندان در فک پایین فرد استفاده می گردد، تعداد ۲ یا ۴ ایمپلنت در استخوان فک جای خواهد گرفت. اباتمنتی که موجب اتصال ایمپلنت به پروتز می شود، به شکل توپ است.
- اوردنچر پارسیل
چنانچه فرد تنها تعدادی از دندان هایش را از دست داده است، می تواند از این نوع اوردنچر استفاده کند. در این نوع اوردنچر تنها یک یا دو ایمپلنت جهت جای گیری در فک نیاز است. ظاهر اوردنچر پارسیل نسبت به پروتز سنتی آن، طبیعی تر است.
کاندیدای مناسب برای اوردنچر
روش درمانی اوردنچر، معمولا برای کسانی توصیه می شود که به علت هایی مانند عدم توانایی مالی و … نمی توانند از ایمپلنت استفاده کنند. چرا که هزینه اوردنچر بسیار کمتر از قیمت ایمپلنت است. از سوی دیگر، در مواردی نیز افراد از استخوان فک تحلیل رفته یا تغییر شکل لثه ها رنج می برند. در نتیجه این امکان را ندارند که از دندان مصنوعی استفاده کنند و به سراغ راه درمانی اوردنچر می روند. همچنین برخی از افراد به علت زیبایی بیشتر و جلوه طبیعی تر اوردنچر در مقایسه با دندان مصنوعی، ترجیح دهند از آن استفاده کنند.
تفاوت اوردنچر بر پایه ایمپلنت یا دندان های مصنوعی سنتی؟
درباره تفاوت اوردنچر یا پروتز بر پایه ایمپلنت، با پروتز دندان مصنوعی باید گفت که دندان مصنوعی بدون هیچ تکیه گاهی در دهان قرار گرفته و گاهی اوقات در حال صحبت کردن و جویدن غذا، لیز می خورند. در حالی که اوردنچر توسط چند ایمپلنت بر روی فک ثابت است. علاوه بر این، با استفاده از پروتز مصنوعی به مرور زمان، فک پایین فرد تحلیل می رود. در حالی که ایمپلنت از این تحلیل رفتن جلوگیری می کند.
معایب اوردنچر یا پروتز بر پایه ایمپلنت
مدت زمان ترمیم اوردنچر، از معایبی است که معمولا مورد نظر قرار می گیرد. به طور معمول لازم است بعد از انجام پروتز دندان، هر ۶ ماه یک بار به پزشک مراجعه نماییم. بدین ترتیب چنانچه فرد با مشکلاتی در رابطه با ایمپلنت های دندان مواجه شد، می تواند به سرعت آن را برطرف نماید. البته که بیشتر افراد از دندان های مصنوعی خود مراقبت های لازم را انجام می دهند.
بیشتر بدانید: بهترین متخصص ایمپلنت دندان در قزوین
مراقبت و نگهداری از اوردنچر یا پروتز بر پایه ایمپلنت
به همان صورت که دندان طبیعی نیاز به مراقبت دارد، از اوردنچر و دندان مصنوعی هم باید به خوبی محافظت شود. جهت انجام این امر موارد زیر توصیه می شود:
- لازم است بعد از وعده های غذایی، به آرامی ایمپلنت های خود را مسواک کشیده و همچنین روزی دو بار از نخ دندان استفاده کنید.
- در صورت موافقت دندانپزشک و تمایل خود از دهانشویه استفاده نمایید.
- به طور مداوم پروتزهای خود را بررسی کنید تا مطمئن شوید که تمیز هستند.
- همچنین باید از ضمیمه ها یا گیره های روی اوردنچر خود مراقبت کنید. ممکن است با مرور زمان این قطعات فرسوده شده و به تعویض نیاز داشته باشند.
هزینه اوردنچر یا پروتز بر پایه ایمپلنت
پارامترهای متفاوتی وجود دارند که موجب افزایش یا کاهش قیمت نهایی اوردنچر یا پروتز بر پایه ایمپلنت می شوند. عواملی که بر روی این هزینه ایمپلنت دندان در قزوین اثرگذار هستند عبارتند از:
- مواد استفاده شده برای پروتز دندان
- کیفیت و نوع قالب گیری پروتز
- دستمزد و مهارت دندانپزشک متخصص
- تعداد پایه های ایمپلنت مورد نیاز برای هر فک
- نیاز و یا عدم نیاز به سایر درمان های جانبی نظیر پیوند استخوانی یا جراحی فک
- محل و امکانات کلینیک یا مطبی که مراجعه می شود.
- برند پایه ایمپلنت
طول عمر اوردنچر چقدر است؟
در واقع موارد بسیاری می توانند بر روی عمر اوردنچر اثرگذار باشند. این فاکتور ها شامل، برند ایمپلنت، سلامت فرد، میزان مراقبت، میزان تخصص پزشک و کیفیت دست دندان است. به طور میانگین عمر اوردنچر بین 15 تا 25 سال متغیر می باشد و چنانچه ایمپلنت و همچنین مراقبت های صحیح از آن به شکل اصولی انجام گردد، اوردنچر می تواند به صورت دائمی باشد. البته لازم به ذکر است که در برخی موارد، دندان های اوردنچر با اشکالاتی رو به رو می شوند، دندانپزشک توصیه بر تعویض آن ها دارد. به طور معمول، دست دندان های اوردنچر، در هر 15 سال یک بار به تعویض نیاز خواهند داشت.
نتیجه گیری
اوردنچر یا پروتز بر پایه ایمپلنت، از بهترین روش های درمانی برای افرادی است که بخشی از دندان های فک بالا و پایین و یا تمام دندان های خود را از دست داده اند. آن ها قادر هستند که با کمک این روش، به راحتی غذا بخورند و صحبت کنند و علاوه بر این از زیبایی صورت خود نیز لذت ببرند.
سوالات متداول
تعداد ایمپلنت های مورد نیاز در این روش به فک بیمار و به نوع اوردنچر بستگی دارد. برای مثال در اوردنچر پارسیل به یک یا دو ایمپلنت احتیاج است. در حالی که در سایر انواع آن معمولا بین ۲ تا ۴ ایمپلنت نصب خواهد شد.
پس از نصب کردن ایمپلنت ها در یک جلسه، از ۳ تا ۶ ماه وقت لازم است تا زخم ها بهبود یافته و ایمپلنت با استخوان فک ادغام شود. پس از گذشت این مدت زمان، پروتز اصلی بر روی فک قرار خواهد گرفت.
به دلیل اینکه پروتز دندان به ایمپلنت ها متصل خواهد شد، امکان حرکت یا لیز خوردن آن در دهان وجود ندارد. بنابراین در تکلم افراد هیچ تاثیری نخواهد داشت.